Arnika montana

4. 2. 2024 Od 0

Prha chlumní neboli Arnica montana
anebo také Arnika horská se v ČR vyskytuje velmi vzácně a je přísně chráněná. Jediné místo kde se dá Arnika Montana volně sbírat v přírodě, jsou horské louky na úpatí Alp v Rakousku a ve Švýcarsku, kde roste jako plevel. V ČR se Prha arnika vyskytuje zejména v horských a v podhorských oblastech (Hrubý Jeseník, Moravskoslezské Beskydy, Krušné hory, Šumava, atd.). Je rozšířený po celé Evropě a roste i v Severní Americe.

Arnika montana je vytrvalá bylina z čeledi hvězdicovitých, s výraznými tmavě žlutými květy, dorůstající výšky 20 – 60 cm. V současné době patří k ohroženým druhům a roste zejména na rašeliništích, loukách a mokřadlech.

Mezi nejvýznamnější látky obsažené v Arnice montaně patří: silice, třísloviny, karotenoidy, hořčiny, flavonoidy a triterpenické sloučeniny. Také obsahuje v menším množství inulin a některé organické kyseliny. Arnika se využívá zejména pro své léčivé účinky – rozšiřuje cévy a tím zlepšuje krevní oběh, napomáhá při léčbě křečových žil a revmatických chorob. Plastičtí chirurgové tvrdí, že právě Arnika montana výrazně redukuje krevní podlitiny při nejrůznějších chirurgických zákrocích.

V kosmetickém průmyslu bývá velmi často součástí koupelových přísad, peelingových krémů, mastí a bylinných olejů.

Účinky byliny Arnika montana:

  • hydratační
  • regenerační
  • vyrovnává barevnost pleti
  • antiseptické účinky
  • léčba akné a ekzémů
  • na pohmožděniny, výrony, otoky a natržené svaly
  • na křečové žíly a otékající nohy
  • na problematickou pleť
  • netoxický – šetrný pro děti
  • bez omezení věkem

Arnika montana má největší účinek na problematickou pleť (aknózní a zánětlivá pokožka).

Vedlejší účinky byliny Arnika montana :

může se vyskytnout podráždění a dokonce zarudnutí pokožky

Pamatujte si, že lidé, kteří jsou alergičtí na slunečnici, měsíček, sedmikrásku, chryzantému a ambrózii mohou být rovněž alergičtí na Arnicu Montanu, protože všechny z nich patří do čeledi Asteraceae. Pokud se tak stane je třeba konzultovat s lékaři a omezit užívání přípravků obsahujících tuto bylinu nebo její extrakty. Nedoporučuje se také užívání pro těhotné a kojící ženy, jedná se zejména o vnitřní užití Arniky.

Zajímavost o Arnice:

Jednou z verzí vzniku názvu Arnika je hypotéza, že vzniklo z řeckého slova ptarmike/ptarmos – což v překladu znamená kýchnutí. Říká se, že Dioscurides dal toto jméno, ptarmos, všem květinám rodu astereceae, jelikož způsobují kýchání.

Arnika byla zasvěcena také bohyni Freye. Je také nedílnou součást při veškerých rituálech, které se konali na počest letního slunovratu. Věřilo se také, že arnika má kouzelnou moc, která dokáže ovlivnit počasí a tak byla pálena za bouřlivého počasí.