Neroli

4. 2. 2024 Od 0

Neroli

Původně rostla tato rostlina v západní Indii, na východě Afriky a v Himalájích. V polovině 16. století byla rozšířena do dalších částí světa, například do USA. Nyní je oblast Floridy jedním z největších producentů tohoto drahého oleje. Velké plantáže můžeme také nalézt v Tunisku, Egyptě, Francii a Maroku.

Květy se zralými plody jsou přichystané ke sklizni v dubnu. Jsou sklízeny ručně, aby nebyly poškozeny. Poté prochází květy parovodní destilací a přibližně za hodinu se objeví drahý éterický olej. Na jeden litr vonného oleje se spotřebuje tuna květů, proto je olej tak drahý.

Již v minulosti byly výtažky z květů hojně používány. Vedlejší produkt destilace – květová voda – byla stříkána na polštář pro klidný spánek a byla rozprašována do vzduchu jako osvěžovač. Nyní se ví, že olej redukuje stres a působí antibakteriálně.

A má i mnohem více účinků. Například zmírňuje bolest, snižuje krevní tlak a obnovuje kůži. Působí pozitivně na jizvy. Reguluje produkci mazu a stahuje póry. Redukuje tak tvorbu akné. Ženy také určitě ocení, že redukuje projevy menopauzy a může se použít proti prvním vráskám. A i kdyby olej neroli neměl blahodárné účinky na kůži, používá se pro svoji sladkohořkou vůni v parfémech.

Lidé, kteří používají produkt se olejem neroli, nedělají vůbec špatně. Vždyť pozitivních účinků má více než dost.